Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč si myslím, že je EU mrtvým projektem

Odpověď na tuto otázku je v podstatě jednoduchá. Protože existuje jen velmi, velmi malé množství Evropanů.

Optám se vás v úvodu na několik otázek: Kdo je nejvyšším představitelem EU a jak se jeho úřad jmenuje? Kolik má EU “ministrů”, jak se jejich úřad ve skutečnosti jmenuje a zkuste vyjmenovat alespoň jednoho kromě Věry Jourové. Kolik členů má evropský parlament a kdo je jeho předsedou? Kolik poslanců má v EP Česká republika, dokážete jich alespoň pět vyjmenovat?

Pokud jste na tom jako já, nebudete na většinu otázek schopni odpovědět a zapřete i svého nejvyššího šéfa Donalda Tuska. A teď si ve všech předchozích otázkách nahraďte zkratu EU zkratkou ČR a odpovězte znovu. Lepší co?

Přestože v USA také existují členské státy se svébytnou samosprávou, zákony a představiteli, jsem si jist, že většina Američanů zná svého presidenta i kdybyste je probudili ve dvě hodiny ráno. Vy ho konec konců znáte také.

Kdyby někdo nedej Bože přišel s myšlenkou, že by na fotbalovém mistrovství světa mohlo startovat i mužstvo EU, většina států by do něj nominovala až hráče, kteří by se nevešli do národního mužstva. Zato by se rozhořely mohutné spory o to jaké mají mít jednotlivé členské země v mužstvu zastoupení, kdo ho má trénovat a jak se to zaplatí. A pokud by už výsledky tohoto mužstva někoho náhodou zajímaly, vyvolávaly by všeobecné veselí spíše jeho prohry než výhry. Úplně stejně se pak chováme ke své evropské politické reprezentaci plné nepohodlných hráčů a trafikantů. To je i odpověď na výsledky ankety z úvodu článku.

Zůstanu-li ještě u fotbalu, je příznačné, že USA má jednotné národní mužstvo, zatím co za jeden z pilířů EU, Velkou Británii, hrají mužstva hned čtyři. Je až takovým překvapením, že se tam konají rozdělovací referenda, když nedokáží společně ani kopnout do míče?

Zcela upřímně řečeno si nemyslím že bych se cítil evropanem více než jakýkoli Moldavan, Albánec či Švýcar. Důvody proč jsem rád, že jsme členy EU, jsou u mě, a dle bleskového průzkumu i u lidí okolo mě, čistě ekonomické. Pokud to vy máte jinak, pak gratuluji. Je-li ale pohled velké části občanů EU čistě ekonomický, pak jsme měli zůstat u Evropského hospodářského společenství a nedávat celé věci politický rozměr.

Když se před mnoha a mnoha lety rozhodla část členských států USA jít vlastní cestou, byla z toho krvavá občanská válka. Jejích důvodů bylo jistě mnoho, ale jedním z hlavních byla snaha o zachování integrity státu. Byli byste ochotni jít bránit celistvost EU, pokud by se z ní rozhodlo odejít Polsko, Rumunsko nebo dokonce Německo či Velká Británie? Že vám taková představa připadá absurdní?

V posledních dnech je často diskutována otázka solidarity členů eurozóny (a nakonec i všech členů EU) s krachujícím Řeckem. Jak se k tomu staví většina Čechů a náš ministr financí asi víte. Řecko je prostě jen cizí stát kdesi na Balkáně. Jejich problémy jsou jejich a ať si je laskavě vyřeší sami. Těžko říci, kde je pravda. Řekové přeci také necítili žádnou sounáležitost s těmi, které okrádali vylhanými ekonomickými výsledky. Kdo nekrade, okrádá vlastní rodinu. (Kdy jsem to naposledy slyšel?) A rodina, to je Řecko, ne němečtí či francouzští věřitelé nebo dokonce Slováci, Slovinci a další držitelé Eura.

Pokud se EU chce prezentovat jako svébytný státní celek, který má své hranice, hlavní město (respektive města, ale to nechme raději být), vládu, parlament, vlajku, hymnu … jak to, že nemá vlastní armádu? (Jen pro pořádek NATO není armáda EU, je to jen (planá?) evropská naděje, že ji Američané, až to bude potřeba, ochrání.) O financích proboha nemluvme. Pokud

jsou peníze na dotační uplácení podnikatelů, zemědělců a dělníků, na různé pseudoekologické  experimenty zlobované rozličnými zájmovými skupinami a další a další, pak by se asi dalo vyškrábnout i pár desítek miliard Euro na vlastní obranu. Tak kde je zakopán pes? Ona totiž národní armáda je národní armáda. Až to bouchne, zbude nám alespoň něco. A krom toho přeci  není nikdo zvědavý, aby se nám po republice toulaly grupy ozbrojených Němců, Italů či Španělů. Nebo ne?

Evropa je prostor jehož současná podoba se vytvářela tisíce let. Prostor tvořený státy obývanými společenstvími většinou se společným jazykem a národní, kulturní a náboženskou tradicí. Prostor vyplněný mnoha letitými spory, válkami a křivdami. Jak “pevné” může být násilné spojení těchto celků, byť může být i dočasně výhodné, a kam to může vést, jsme viděli na příkladu bývalé Jugoslávie. Spojené státy americké mají oproti tomu historii dlouhou jen sotva 250 let a jejich obyvatelstvem je různorodá směsice přistěhovalců, bývalých otroků a zbytků původního obyvatelstva.

Stejně jako nemůže být hotel bez hostů, podnik bez zaměstnanců, škola bez studentů, nemůže být ani stát bez občanů. Bez skutečných občanů ochotných, když na to přijde, položit za svoji vlast život. A takové občany Evropská unie prostě nemá.

Myšlenka “Spojených států evropských” je určitě krásná a namnoze i logická. Jen silná nadnárodní Evropa může být dostatečně významným hráčem v boji s Čínou, Indií, Ruskem, USA a dalšími zeměmi. Je ale otázkou, zda není vhodné si přiznat, že tudy cesta nevede, opustit myšlenku politické integrace a soustředit se opět na fungující hospodářskou spolupráci suverénních států.

Autor: Hanuš Velebný | středa 15.7.2015 16:36 | karma článku: 32,65 | přečteno: 1253x
  • Další články autora

Hanuš Velebný

Lze postoj Německa k českým pracovníkům označit jako diskriminaci?

Články Ladislava Jakla popravdě moc nečtu, ale do jeho rozhovoru pro Parlamentní listy (zde) jsem se přeci jen zakousl.

27.2.2016 v 0:00 | Karma: 18,55 | Přečteno: 207x | Diskuse| Politika

Hanuš Velebný

Jak se díváme na svět

V tomto textu jsem se pokusil ukázat jak různé pohledy mohou být na prakticky totožné věci. Možná budete překvapeni :).

21.10.2015 v 15:44 | Karma: 8,74 | Přečteno: 248x | Diskuse| Společnost

Hanuš Velebný

Poznámka k tradici ničení památek

Tento týden proběhla většinou médií zpráva o zničení antického Belova chrámu v Syrské Palmiře Islámským státem.

1.9.2015 v 14:40 | Karma: 24,68 | Přečteno: 990x | Diskuse| Ostatní

Hanuš Velebný

Uprchlíci, zase trochu jinak

Tento příspěvek mne stál dva dni psaní, mazání a přepisování a mé úvahy, jak se postupně rozvíjely, zcela zásadně změnily můj pohled na celou otázku běženců a možnosti jejího řešení.

26.8.2015 v 17:11 | Karma: 19,46 | Přečteno: 1369x | Diskuse| Politika

Hanuš Velebný

Zapojit se může každý aneb můj příspěvek k Charlie Hebdo :)

No do Paříže to asi nepošlu, ale nevíte někdo jestli ještě vychází Dikobraz??? Byl to jen okamžitý nápad, třeba někoho pobaví.

5.2.2015 v 23:26 | Karma: 5,93 | Přečteno: 524x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Lídr kandidátky AfD propustí asistenta podezřelého ze špionáže, do voleb půjde

24. dubna 2024  10:12,  aktualizováno  10:32

Europoslanec a lídr kandidátky Alternativy pro Německo (AfD) Maximilian Krah i přes obvinění svého...

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Vyberte si jednotku a pozici. Ukrajina se snaží nalákat nové rekruty

24. dubna 2024  10:01

Daleko od zákopů, v nových centrech po celé Ukrajině, nabízejí civilní náboráři vyzbrojení...

KOMENTÁŘ: Na vině je přece vždycky žena... Feriho případ odstartoval změny

24. dubna 2024

Premium Tři roky nepodmíněně a zaplacení odškodného třem obětem. Takovým potvrzením rozsudku v pondělí...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 460x
Kdo jsem? To vlastně sám hledám. Možná to dříve najdete vy v mých článcích.

Seznam rubrik