Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OG

Celkem bylo zrušeno 74 klášterů v Čechách (61 mužských s 960 řeholníky a 13 ženských s 380 jeptiškami) a 40 klášterů na Moravě (33 mužských s 837 řeholníky a 7 ženských s 236 jeptiškami), mezi nimi i významné kláštery jako klášter zbraslavský, sázavský, sedlecký, zlatokorunský, hradišťský, loucký a velehradský. Poté zůstalo na Moravě jen 34 klášterů s asi 300 duchovními. Zřízeno církevního oddělení při centrálních úřadech státní moci. Důvody změn byly často ekonomické. Nejdříve bylo dáno pod státní dozor církevní jmění, bylo omezeno zřizování nových klášterů a přijímání nových členů do klášterů existujících. K příkazům oddělení patřilo i omezení pravomoci církve v manželském právu, zrušení inkvizice, podrobení všech náboženských spisů státní cenzuře a povinnost vést veškerý písemný styk duchovenstva s kurií jen prostřednictvím státní rady. Toto církevní oddělení rozhodovalo samostatně.....a tak dále. A kdo je zodpovědný za tyto kroky? Asi mnohé liberály a antikomunisty zklameme. Je to Marie Terezie a její syn Josef II. A to bychom ještě mohli vyčíslovat hodnotu církevního majetku, který "stát" tehdy získal dalšími kroky směrem k církvi. Zrušený Jezuitský řád - jen v Čechách cca 6,5 milionu tehdejších zlatých, celkové další církevní jmění pak cca 9 milionů. K tomu "generální konkurs" - schvalování kněží státem ("státní souhlas" už tehdy!) počet církev. svátků snížen na 33 už v r. 1642 a za Marie Terezie dále na 18. Hnusní feudálové! Tak jsme si připomněli feudály, příště střelbu Napoleonových vojsk do egyptských památek včetně sfingy, pálení českých knih Jezuity, pohanských model ranými křesťany, vyvrácení asijských království a říší britskými kolonialisty. Vše provázeno ničením původní kultury. Export demokracie je dnes v podstatě totéž. Jen se neničí památky (pouze se občas rozkradou a vyvezou prodat bohatým zájemcům). Pokud tedy nepadnou za oběť drobným nepřesnostem při humanitárním bombardování! Suma sumárum? Historie se jenom stále opakuje. Bohužel.

0 0
možnosti
JR

J64a18r43a 61R22a10n89k

1. 9. 2015 21:49

Dobre napsany clanekR^

1 0
možnosti
RN

dobre, ze jste vandalsvi bolseviku pripomnelR^R^R^

2 0
možnosti
JP

J28o97s90e15f 53P76o23t19r

1. 9. 2015 17:14

Komunisté ničili památky související s katolismem proto, že marxismus-leninismus byl novým náboženstvím, náboženstvím nesnášenlivým (všechny, kdo nejsou tvé třídy budeš ničit ) a žárlivým.

Katolická církev patřila  mezi hlavní nepřátele. Pokud si kdo vzpomíná, po 40 let se do hlav teenagerů vtloukala mantra o největších nepřátelích socialismu : "Imperialisté z Wall Streetu, němečtí revanšisté, šlechta a katolická církev a Vatikán"

Na vojně jsem byl u toho u motostřelců, tedy intelektuální spodiny. Na prvním PŠM se tato mantra nadiktovala, všichni si ji museli krasopisně zapsat, na dalším PŠM ji museli umět přečíst, na dalším bez koktání, pak tak dlouho až ji znali nazpaměť. A tak se po 40 let do hlav českého národa vtloukala idea nového náboženství, podle které si svět vykládá ještě dneska na 80% obyvatel  ČR

Bohužel imperialisti a revanšisti měli silnější obrněné divize a přesnější atomové bomby, ale katolíci byli po ruce, tak to odnášeli.

Že marxismus-leninismus bylo ateistické náboženství dokládá, že ještě dneska jeho vyznavači adorují mrtvolu svého zakladatele

3 0
možnosti
MR

Černý islám má vlastně u nás svého předchůdce a to Inkvizici ... . Rekatolizaci Evropy.

0 2
možnosti
VM

Tak památky ničili,svého času,i křesťané,když bojovali polyteistům.Při válkách mezi katolíky a protestanty nebo při husitských válkách a dalších konfliktech,rovněž bylo zničeno hodně památek,v tomto si asi nemáme co vyčítat.Tím ale nemůžeme zlehčovat řádění ISIL,který chce vrátit svět do středověku.O tom,že bolševici byli sičáci,není pochyb,jenže islámští fundamentalisté jsou ještě horší,a navíc je to současnost,bolševici jsou minulost.

2 1
možnosti
VV

Nejen komunisti, ale i " cesti vlastenci" tak nejak na rychlo mne napadaji socha Marsala Radeckeho CI Mariansky sloup v Praze.

4 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS