Hanuš Velebný

Metanol. Byli potrestáni všichni?

25. 11. 2014 23:37:53
Ve své úvaze bych se chtěl ještě vrátit k metanolové kauze. Vyšetřování pokračuje, padají rozsudky a v případě hlavních viníků i doživotní tresty. S tím nelze než souhlasit, hyenismus lidí, kteří dokáží bezostyšně namíchat a prodat prudký jed, by si zasloužil i trest ještě tvrdší. Já se však ptám, zda jsou vyšetřováni a stíháni skutečně všichni hlavní viníci.

Žijeme v době, která z nás vědomě činí jedince nesvéprávné. Není nám důvěřováno téměř v ničem, všude nad námi bdí oko dozorce, kontrolora. Auto musí mít technickou prohlídku, lékař musí být v komoře, elektrické spotřebiče musí projít zkušebnou a odpovídat normám. Potraviny pro lidskou spotřebu musí být schváleny, musí být pravidelně kontrolovány, a to jak ve stádiu vzniku, tak na prodejnách.

Možná, že jsou skutečně někteří z nás nesvéprávní. Já sice spíše důvěřuji svým smyslům než datu doporučené spotřeby na obalu potraviny, ale třeba se najdou mamlasové, co by něco zkaženého snědli a stát by se pak o ně musel postarat. Možná. V každém případě mnozí z nás s časem získali přesvědčení, že se sami o nic starat nemusí, je to přeci zkontrolované. Salám chuti nevalné musel přeci projít kontrolou, takže je dobrý. Podle čísla na obalu se tahle konzerva smí jíst ještě měsíc, tak sem s tím. Pak jsou tu samozřejmě podvodníci, kteří se pokoušejí systém obejít, ale ti po sobě většinou nechávají stopy a po nich jim v patách kráčí policie.

V případě metanolu (a kdo ví čeho ještě dalšího) však systém selhal. Vesele tu fungovala síť falešných výrobců alkoholu a jeho distributorů, aniž bychom se cokoli dozvěděli. Je pravda, že mnohý z nápojů byl na první pohled podezřelý, kdo normální by si koupil rum v pětilitrovém plastovém barelu, ale jiný byl neodlišitelný a to už hlavně není naše věc. Stát slíbil, že se postará, a bere si za to od nás daně.

Je těžké uvěřit, že byznys takovýchto rozměrů mohl probíhat bez povšimnutí státních orgánů. Toky peněz a surovin musely být tak velké, že je přeci nelze schovat před očima státních úředníků a policie. Jenže kde teče hodně a snadno vydělaných peněz, tam jich zbývá dost a dost ke korumpování. Je mi proto záhadou, proč v metanolové kauze nepadají jména z řad Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Policie ČR, příslušných krajských hygienických stanic, Celní správy a možná i dalších zodpovědných orgánů. Možná mi něco uniklo, ale nezaznamenal jsem, že by jediný z představitelů těchto institucí přijal za tuto tragédii příslušnou část odpovědnosti a alespoň odstoupil. Nezaznamenal jsem, že by byl někdo odvolán. Pokud je můj postřeh správný (a podporuje to třeba i článek Kausa methanol jako obraz právního státu v této zemi), pak se jedná o totální selhání celého právního systému v této zemi. Nebo spíše odhalení jeho nefunkční zkorumpované podstaty.

Závěrem bych si dovolil ještě poznámku. Když mi někdo přinese domácí slivovici, nejdříve si prověřím kdo a kde ji vypálil, a pokud nevěřím, že to bude OK, tak ji prostě nepiju. Mám své oči i zdraví rád. Možná by bylo lepší, kdyby stát otevřeně přiznal, že nic nekontroluje a nic také nekontroloval. Stav by se jak vidno moc nezměnil a lidé by zase museli přemýšlet, než něco pozřou. Nebo ne?

Článek vyšel 14. 6. 2014 na serveru Neviditelný pes

Autor: Hanuš Velebný | karma: 0.00 | přečteno: 46 ×
Poslední články autora