Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Tak je to tady aneb dlouhé lkaní nad laparoskopií

25. 11. 2014 23:33:33
Je to asi dva týdny, kdy se poprvé naplnily mé obavy. Do naší nemocnice (raději podotknu, že veterinární) zavolal pán, že chce vykastrovat fenu. Potud nic překvapivého. Jeho podmínkou ale bylo, že to má být provedeno laparoskopicky.

Než se vrhnu do vysvětlování, proč mě to tak pobouřilo, stručně trochu teorie. Laparoskopie patří mezi endoskopické metody, kdy pomocí optické techniky nahlížíme dovnitř živého organismu bez velkého chirurgického přístupu. Nejdříve se koukalo do žaludku a střev, pak do průdušnice a kloubů a kdo ví kam ještě... no samozřejmě i do břicha.

Hlavním důvodem pro využití endoskopie je nízká invazivita (poškození organismu).Cenou za ni je ale menší komfort práce lékaře. Rozdíl, jestli něco vidíte na vlastní oči, nebo jakousi trubičkou, byť je na jejím konci kamera, je obrovský. A to nemluvím o provedení nějakého zákroku. Kdo chce, nechť zkusí postavit loď v láhvi. Jde to, ale mimo láhev je to o dost lehčí.

V dřevních dobách se endoskopicky dělalo jen to nezbytné, jak se ale technika a dovednosti zlepšovaly, začali jsme si „vymýšlet“. Odstranit člověku žlučové kameny lze i otevřením břicha, ale laparoskopicky se vyhneme velké ráně na břiše, pacient se rychleji zahojí, kratší dobu leží v nemocnici a dříve se vrátí do práce. Také se vyhne nehezkéjizvě, čímž minimálně část operovaných ušetří za plastického chirurga, potažmo psychiatra.

A tím se dostáváme k jádru pudla. V tomto případě pak nikoli jen obrazně. Taková kočka/fena je druhý den po běžném (tzv. laparotomickém) zákroku v podstatě normální a za dva dni by na ní člověk neznalý, kdyby neměla oholené břicho, nic neshledal. A jizva? Ta jim myslím bude zcela upřímně ukradená. A to i kdyby vzápětí nezarostla srstí. Tak kde je tedy důvod si komplikovat život a riskovat stavěním lodě v láhvi nepříjemnosti, které rozhodně nejsou nezbytné? Ale ano, správně, žádný takový důvod není! Tedy vlastně...

Moderní veterinární medicína představuje dynamicky se rozvíjející obor, kterému se v našich luzích a hájích, díky nebývalému množství domácích mazlíčků a jejich majitelů ochotných za ně utrácet peníze, nebývale daří. I proto zde existuje skupina kvalitních a zručných ortopedů, kteří si včas uvědomili půvab a výhody jiného oboru endoskopie a sice artroskopie. Nahlížení do kloubů je nejen k těmto na trvalé poškození náchylným strukturám šetrné, ale navíc vám umožní vidět mnohem víc než očima a opravit mnohem víc než rukama.

A tak si ortopedii nakoupili drahé hračky, a když se trochu zapracovali, nabídli našim pacientům služby, které celou veterinární ortopedii zcela neoddiskutovatelně posunuly do nebývalých výšin. Jenže pak si všimli, že jim ty drahé mašiny spoustu času leží zbůhdarma na policích a nevydělají ani korunu. Skutečné důvody k laparoskopickým operacím existují tedy podle mého názoru tři. Pohříchu ani jeden z nich nemá nic společného s pacientem. Prvním je už výše zmíněné využití drahých přístrojů, druhým pak sportovní výkon lékaře. Když to dokáží humánní lékaři, tak já také. No a třetím? Přece marketing.

Někteří z vás si možná řeknou, že jen závidím, protože já tu mašinu nemám a nejsem tím konkurence schopným. Tak to ale není. Určitou část vybavení už máme kvůli vyšetřením žaludku, tlustého střeva, nosu a průdušek a o artroskopii už také uvažujeme delší čas. Nepřipadá mi ale správné dělat laparoskopie jen proto, že je takový trend.

Publikováno 27. 10. 2014 na serveru Zvířetník neviditelného psa

Autor: Hanuš Velebný | úterý 25.11.2014 23:33 | karma článku: 0.00 | přečteno: 62x


Další články blogera

Hanuš Velebný

Lze postoj Německa k českým pracovníkům označit jako diskriminaci?

Články Ladislava Jakla popravdě moc nečtu, ale do jeho rozhovoru pro Parlamentní listy (zde) jsem se přeci jen zakousl.

27.2.2016 v 0:00 | Karma článku: 12.20 | Přečteno: 201 | Diskuse

Další články z rubriky Hobby

Zbyšek Hlinka

Utrpení s krupicovou kaší

Svěřte něco dospělákovi, určitě to nějak zkazí. Fakt, nekecám. Jako dítě jsem miloval krupicovou kaši. Jenže...

19.7.2018 v 19:42 | Karma článku: 16.69 | Přečteno: 434 | Diskuse

Horst Anton Haslbauer

Jak přečkat čas jako slaměný vdovec

Každý chlapík na to má jiný recept. Někdo dělá přesčasy, jiný po prácí upaluje do hospody. Také lelkování na různých mistech bývá na programu. Jsou i tací, kteří relaxují doma před televizí u přepravky s pivem.

6.7.2018 v 17:59 | Karma článku: 13.36 | Přečteno: 437 | Diskuse

Martin Faltýn

Žádný hněv a žádná rvačka

čeká na nás grilovačka. - Asi tak by se dal parafrázovat název klasické divadelní hry. My sice rádi chodíme občas na Fidlovačku, ale neméně rádi grilujeme. Tak dnes to bude trochu o grilování...

21.6.2018 v 8:08 | Karma článku: 11.00 | Přečteno: 234 | Diskuse

Jaromír Tichý

O víně a věcech virtuálních

Nejspíše za to mohou geny. Ty moje jsou totiž selské a dohledatelné až kamsi do 17. století, kdy už v mé rodné obci Uhřičicích první předek mého příjmení žil. Na jaře zasel a o žních sklidil. Z jednoho zrnka měl celý klas.

25.5.2018 v 22:15 | Karma článku: 4.93 | Přečteno: 91 | Diskuse

Jaromír Tichý

Víno a vinařství na Moravě a v Čechách - 3. díl

Ve slavném filmu Císařův pekař a pekařův císař pochvaluje si maršál Rundsdorf " to je dobrý víno" pohár, jenž mu vykouzlil magister Kelly. Později také bedlivě sleduje pohár otráveného vína na hostině u komořího Langa...

25.5.2018 v 21:00 | Karma článku: 5.74 | Přečteno: 93 | Diskuse
Počet článků 23 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 455
Kdo jsem? To vlastně sám hledám. Možná to dříve najdete vy v mých článcích.




Najdete na iDNES.cz